Jelence’s Blog

13 маја, 2009

besplatna obuka iz knjigovodstva – knjiga ulaznih faktura ( KUF)

(tekstove pise  diplomirani ekonomista – knjigovodja – sa dugogodisnjim iskustvom , uz malu pomoc prijatelja iz iste strukena tacnoj adresi: http://www.ekonomija.wordpress.com – adresu treba uneti u polje koje pocinje sa http://pa adresa , a ne u pretrazivac – jer cete nas  tako tesko naci ; u citacima se povremeno nadju neazurirani postovi ili postovi vezani samo za jedan od tagova ovog bloga , TE TREBA DA ODETE NA MENI DESNO I KLIKNETE NA „JELENCE\’S  BLOG “ DA BI DOBILI KOMPLETNE TEKSTOVE )

Tekstovi  pocinju sa   23.04.2009.god.  Stariji datumi su ispod novijih  zbog specificnosti uredjenja teksta na wordpress-u;

.
.

Sva azuriranja Zakona i ostale informaicije ubuduce potrazite na www.infosajt.com

.

NOVO ( 12/05/2009 ) :

Уручење првог решења о регистрацији фирме по скраћеној процедури – 12. мај 2009opsirnije na kraju clanka.

Vracam se na primer koji sam zapocela.

Treba popuniti knjigu ulaznih faktura – KUF ; zatim i KPR.

Ako pogledate datume na fakturi videcete da se kao datum prometa pojavljuje 12/04/2008 , a kao datum valute 01/05/2008 – sto predstavlja rok za placanje.

Ja sam namerno unela datume u KUF priblizne potrebnim za ovo knjizenje. Obicno su knjigovodstveni softveri napravljeni tako da mozete odabrati preglede OD – DO.

KUF

Na poziciji PLACANJE – nacin placanja : treba uneti da li je placanje izvrseno putem racuna ili na neki drugi nacin.

Na ovom listu fali kolona 12 u koju se upisuje broj izvoda na osnovu koga je knjizenje izvrseno.

UKUPNO ZADUZENJE PREMA DOBAVLJACIMA : 2878.73 dinara.

UKUPNO PLACENO DOBAVLJACIMA : 2878.73 dinara.

SALDO ( na kraju ovog perioda ) : 0.00 dinara.

.

NOVO ( 12/05/2009 ) :

Уручење првог решења о регистрацији фирме по скраћеној процедури – 12. мај 2009

Потпредседник Владе Србије и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић уручио је данас, 12. маја, у Агенцији за привредне регистре прво решење о регистрацији фирме по скраћеној процедури која је трајала само три дана,  чиме је у Србији заживео једношалтерски систем регистрације.Динкић је истакао да је Србија увођењем једношалтерског система регистрације скратила време и трошкове за отпочињање пословања, омогућивши грађанима да региструју фирму на једном шалеру у АПР. Он је, такође, нагласио да су АПР, Пореска управа, Републички завод за здравствено осигурање и Фонд за пензијско и инвалидско осигурање од данас електронски повезани, што ослобађа грађане од обавезе да шетају од шалтера до шалетра ове четири институције. Он је најавио даље активности државе на отклањању административних баријера за функционисање привреде, прецизиравши да наша земља тренутно има 8.800 закона и прописа, међу којима је велики број непотребних и застарелих, који ће бити уклоњени у оквиру свеобухватне реформе прописа.
Директор Агенције за привредне регистре Звонко Обрадовић рекао је да се са применом једношалтерског система регистрације привредних субјеката (One stop shop) четири пута скраћује време за отпочињање пословања, и то на начин да грађани подношењем јединствене регистрационе пријаве на шалтеру у АПР завршавају процедуре које су се раније одвојено спроводиле у овој агенцији (АПР), Пореској управи (ПУ), Републичком заводу за здравствено осигурање (РЗЗО) и Фонду пензијског и инвалидског осигурања (ПИО). Спровођење ове четири процедуре убудуће неће трајати дуже од 3 дана за привредна друштва и предузетнике. Кроз решење о регистрацији, АПР ће грађанима уручивати и ПИБ, као и пријаву на РЗЗО и ПИО, прецизирао је Звонко Обрадовић и додао да је ово прва фаза у реализацији једношалтерског система, док ће у другој фази државне институције радити на томе да се годишњи финансијски извештаји предају на једном месту.

Оставите коментар »

Нема коментара.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Постави коментар

Блог на WordPress.com.